Moontje tipt: Tove Ditlevsen (De Kopenhagen-trilogie)

Wat een geweldige romans…ongelooflijk! 😱Deze trilogie moet je gewoon aanschaffen, achter elkaar lezen, laten bezinken en herlezen. Helaas, maar dat is achteraf, heb ik ze niet direct achter elkaar gelezen. Deel 3 was nog niet eens uit toen ik Kindertijd kocht en las.
Een paar weken later heb ik Jeugd gelezen en Afhankelijkheid heb ik een aantal maanden later gelezen. Wauw…wat kan een mens toch onder de indruk zijn.

Tove Ditlevsen (1917-1976) werd jarenlang gezien als een schrijver die niet in de literaire kringen van haar tijd paste; ze was een huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier gestrande huwelijken en een sluimerende drugsverslaving, waar ze ook nog eens openhartig over schreef. Hoe anders is dat nu: een nieuwe generatie van veelal jonge lezers herontdekt wereldwijd het oeuvre van Tove Ditlevsen. Ze wordt nu gezien als een van de grote literaire sterren van Denemarken.

Over Kindertijd was ik enorm enthousiast. Het verhaal is prachtig, maar hoe ze haar woorden kiest, zinnen maakt en deze op papier zet is vakwerk. Jeugd was ook heel mooi, maar Afhankelijkheid was de kers op de taart. Het verhaal raakt, komt diep binnen en blijft nadreunen.

Ik ben ook een beetje verliefd op de covers. Mooie foto’s, maar die pastelkleurtjes. I 💗 it!

Kortom; koop, lees, geniet…en laat de meeslepende verhalen goed binnenkomen.

Veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: