Online leesclub Phineas’ feest!

Dit recensie-exemplaar kreeg ik van AMBO|ANTHOS. Ik was zéér nieuwsgierig, dus kon daarom ook niet wachten om deze roman te gaan lezen. Ik kan inmiddels ook zeggen dat ik Phineas’ feest heel bijzonder en indrukwekkend vond. Een boek wat je, eenmaal uitgelezen, ook even moet verwerken…

Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?

Toen volgde er een mail van de uitgeverij met een idee voor dit boek. Een online leesclub met zowel bloggers als andere lezers. Start op maandag 29 juni. Dus volgende week post de uitgeverij elke dag een leesclubvraag op hun facebook-pagina. Vervolgens kunnen de deelnemers met elkaar in discussie gaan. Na de betreffende week volgt er een zoom-meeting met Sophie Tak. Je kunt dan vragen stellen en napraten met elkaar.

“Tja, wat moet ik daarmee doen” was het eerste wat in mij opkwam. Wat is dat? Hoe gaat dat? Welke vragen? Heb ik wel iets zinnigs te zeggen? Ik zit niet bij een leesclub en heb nooit meegedaan met een discussie over een boek. Napraten over een boek vind ik leuk, maar ik heb minder behoefte aan het ‘ontleden’ van een verhaal. De lagen, wat er in verwerkt is, motieven enz. Het is ook aan mijn recensies te lezen, dat dat niet mijn ‘ding’ is.

Tóch heb ik even, zowel bij een andere blogger als bij de boekhandel, informatie ingewonnen en gevraagd wat ik mij hierbij moet voorstellen. Na de nodige uitleg kreeg ik ook het advies om Phineas’ feest, alvorens de start van de leesclub, nog te herlezen. Dit heb ik nog steeds niet gedaan, dus moet daar nog even tijd voor maken.

Maaarrrr…je begrijpt al dat ik toch heb besloten om mee te doen. Een keer moet de eerste keer zijn en heb er nu al zin in. Ook ben ik enorm benieuwd hoe ik zoiets ga ervaren en of ik in het vervolg vaker deel zal nemen aan een leesclub.

Terugkoppeling volgt!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: