Recensie: Alexander Münninghoff – De stamhouder

Alexander Münninghoff - De stamhouder
Alexander Münninghoff – De stamhouder

Enkel positieve recensies gelezen over De stamhouder, maar helaas is die van mij wat minder positief. Dit boek heb ik gekocht op de boekenmarkt in Utrecht. Zag er goed uit, dus waarom ook niet?! Gelukkig niet het volle pond voor dit boek betaald, want helaas vond ik dit een miskoop en heb ‘m ook niet uitgelezen. Blijft jammer…

In ‘De stamhouder’ vertelt Alexander Münninghoff (1944) op meeslepende wijze de opmerkelijke, soms verbijsterende geschiedenis van zijn Nederlands-Duits-Baltische familie in de twintigste eeuw, vanaf de avonturen van zijn puissant rijke grootvader in het interbellum, via de Tweede Wereldoorlog en zijn dramatische nasleep, tot de dood van zijn aan lager wal geraakte moeder in 1999.

Ik kan mij voorstellen dat lezers enorm enthousiast zijn over dit boek. Goed geschreven en een prima verhaal.  Ik daarentegen had het drukker met namen te onthouden (en in mijn geval soms noteren😬) als met het genieten van De stamhouder. Ook vind ik de Duitse zinnen/termen een ergernis. Dat geldt ook voor de lange zinnen die niet zo vlot lazen als in andere boeken die ik in mijn bezit heb.

Het is meer een vertelling van een levensgeschiedenis in plaats van een ‘verhaal’.

Kortom: het is kwaliteit, maar niet mijn ding.

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: