Recensie: Anna Enquist – Kwartet

Anna Enquist - Kwartet
Anna Enquist – Kwartet

Vaak gebruik ik voor een boek de woorden: prachtig, fantastisch, meesterlijk of geweldig. Dit keer kan ik deze woorden niet gebruiken. Ik ben helaas iets minder enthousiast over Kwartet dan dat ik had gehoopt.

‘Muziek, dat helpt’, wist Reve. De vier leden van het strijkkwartet dat op gezette tijden samen musiceert weten het ook. Alle vier zijn ze op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afleiding, troost, ja soms zelfs iets van verheffing. Aan dat alles lijkt ruw een einde te komen wanneer een repetitie op de woonboot van een van de leden met grof geweld verstoord wordt door een levensgevaarlijke indringer.

Na het gesprek met Pieter van der Wielen en Anna Enquist op de boekenparade in Utrecht werd mijn nieuwsgierigheid naar Kwartet versterkt. Het gesprek ging uiteraard over haar nieuwste roman Want de avond, maar dat is het vervolg van Kwartet en die had ik niet gelezen. Dus…portemonnee getrokken en ‘deel’ 1 gekocht!

Het geheim (roman uit 1998) is ge-wél-dig, maar helaas kan Kwartet hier niet aan tippen. Ik kon mijn aandacht er niet volledig bijhouden. Hoewel dat in het begin nog niet het geval was. Het is echt geen slecht boek en ik heb het ook uitgelezen. Over haar schrijfkwaliteiten valt tevens niet te twisten, want dat is iets wat ze zeker heeft.

Toch zal ik dit boek niet aanraden. Of het nu door het onderwerp komt of omdat dit verhaal meer richting ’thriller’ neigt vind ik moeilijk om te zeggen. Soms kun je er gewoon niet de vinger op leggen…

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: