Recensie: Benedict Wells – Op het geniale af

Éindelijk kwam er weer een boek uit van deze fantastische schrijver! Voordat ik op vakantie ging had ik Op het geniale af gekocht, maar vooral niet op vakantie meegenomen.
Ik wilde deze roman in alle rust kunnen lezen in plaats van op een camping met teveel afleiding. Dussssss….bij thuiskomst kroop ik in mijn leeshoekje en heb het boek in twee dagen uitgelezen. Ik kón, maar ik wílde ook niet stoppen…wauw!

De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen.

Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij. Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening.

Zijn vorige romans Het einde van de eenzaamheid en Becks laatste zomer horen zeer zeker bij mijn favorieten. Daarom keek ik ook zo uit naar Op het geniale af. Altijd is het weer afwachten of het verhaal net zo mooi zal zijn als de anderen en daardoor ga je vaak vergelijken. Dat is eigenlijk jammer en ben gaan lezen zonder te gaan vergelijken, want dat verdient zo’n geweldige schrijver!

Opnieuw heeft Uitgeverij Meulenhoff het voor elkaar gekregen om een prachtige en sprekende cover te ontwerpen. Zowel zónder als mét jas is het een genot om het boek in je handen te hebben.

Helaas heb ik het boek nu gelezen en het enige wat ik nou nog kan doen is nagenieten en aanraden, want dat ga ik zeker doen. De laatste tijd heb ik een paar boeken gelezen over mensen, zowel volwassenen als kinderen, die struggelen met hun identiteit en/of anders zijn.
Ik vind dat interessant en hoe Benedict deze gevoelens heeft ge- en beschreven is iets wat enkel de besten kunnen. De onzekerheid in combinatie met de liefde en vriendschap voor familie en elkaar maakt het aangrijpend. De roadtrip is goed uitgewerkt en het plot…tjee…dáár is maar één woord voor: GENIAAL!

Op het geniale af hoort naast de andere twee romans van hem ook in jóuw kast te staan, dus snel naar de winkel. En nu maar wachten op de volgende…pffff.

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: