Recensie: Clairy Polak – Voorbij, voorbij

Tjee, wat een indrukwekkend boek. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek niet had gekocht als ik hierover niet getipt was. Waarschijnlijk omdat Alzheimer een akelig beeld bij mij oproept. Ik zou er nl niet aan moeten denken dat één van mijn naasten, laat staan mijn man, deze ziekte zou krijgen. Toch ben ik blij dat ik Voorbij, voorbij heb gelezen, want het geeft een duidelijk beeld over de ‘wereld’ van Alzheimer. Hoe moeilijk die ook is.

De ontmoeting tussen Leo en Judith leidt tot een bijna symbiotische liefde – onverwacht, gezien hun totaal verschillende achtergrond. Vijfentwintig jaar lang kwam daar niets of niemand tussen. Tot de alzheimer zijn verwoestende werk kwam doen. Zowel Leo als Judith valt ten prooi aan grote verwarring. Leo’s verleden dreigt radicaal te worden uitgegumd, terwijl Judith probeert hun gezamenlijke leven aan de vergetelheid te ontrukken en haar eigen toekomst opnieuw vorm te geven. Met de moed der wanhoop en een flinke dosis zelfspot probeert ze het hoofd boven water te houden. Aan de hand van Leo’s verhalen over zijn jeugd en haar eigen herinneringen probeert ze de steeds vager wordende foto van Leo’s leven weer wat diepte te geven en daarmee een basis te leggen om door te gaan.

Deze debuutroman van Clairy Polak vond ik heftig en kwam enorm binnen. Hoewel het dramatisch is om dit mee te maken en je partner uiteindelijk hierdoor te verliezen, is het verhaal niet dramatisch geschreven. Voorbij, voorbij is juist een heel mooi liefdesverhaal wat prachtig is neergezet.

Dit boek is een echte aanrader en ga je ook niet snel vergeten. Ik verheug me nu al op het interview met haar bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen.

 

Lieve groetjes, Moontje

1 gedachte over “Recensie: Clairy Polak – Voorbij, voorbij”

  1. Kijk ook op blog boekenproeven
    Ik heb het ook gelezen en besproken
    Indrukwekkend

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: