Recensie: Damon Galgut – De belofte

En ja hoor…het is weer zover…de volgende aanrader! Wat lees ik toch veel moois en ik ben blij nu kennis gemaakt te hebben met het werk van Damon Galgut. Een auteur waar ik meer van wil gaan lezen en zeer terecht dat hij de Booker Prize 2021 heeft gewonnen met deze geweldige roman.

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus gaan hun eigen weg en blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat?

Het boek bestaat uit 4 delen en ze zijn allen geschreven vanuit het perspectief van een gezinslid. De delen hebben geen aparte hoofdstukken en dat vind ik het enige minpuntje wat ik zal benoemen in deze recensie.

Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik van het verhaal kon verwachten en dat komt eigenlijk door de tekst op de achterflap. Deze maakte mij overigens wel enorm nieuwsgierig. Zou de geschiedenis overheersen? Of de apartheid? Of de familieperikelen? Of juist ‘De belofte’ op zichzelf? Nou, ik kan je één ding zeggen: “de auteur heeft gezorgd voor een perfecte balans”.

Door het prachtige taalgebruik van Damon geniet je van iedere pagina en die waren (helaas 😉) daardoor snel omgeslagen. Het verhaal raakte en boeide mij tot het eind en het is niet ‘zwaar’ geschreven. De roman leest fijn en ook daarvoor is een dik compliment op zijn plaats.

Ik lees zelden recensies alvorens ik een boek koop, omdat ik dan vaak al te veel over het verhaal weet. Inmiddels heb ik ze nu wel gelezen en ik kan begrijpen waarom iedereen zo lovend is over deze roman. Dussss…als jij dit ook wil begrijpen dan zeg ik heel simpel: “koop deze must-read”!

Alvast heel veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: