Recensie: Edith Eva Eger – De keuze

Dit is een lastige, want ik gil niet over deze roman en zal proberen uit te leggen waarom De keuze je juist wél of juist níet zal aanspreken. Ik kan me voorstellen dat de recensies over het algemeen positief zijn, maar voor mij was dit niet de juiste keuze. 😉

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

De delen die gaan over het overleven in Auschwitz en de ontsnapping daaraan zijn mooi en aangrijpend. De gebeurtenissen waren heftig en het kwam ook écht binnen. Op dat moment had ik echt het idee dat ik het juiste boek had gekocht. Naar mate ik verder las verloor ik mijn lees-zin. Mijn inziens kwam dat doordat het ’tweede’ deel was aangebroken en mij dat veel minder aansprak.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Vanaf dat ze psycholoog werd en cliënten ging ontvangen verloor ik dus mijn aandacht. Klinkt raar, maar mijn interesse lag meer bij hoe het met háár ging en niet met verschillende cliënten. Het werd me te langdradig en voor mijn gevoel las ik op dat moment een ander genre.

Ik had het natuurlijk beter in kunnen schatten, omdat dit ook gedeeltelijk op de achterflap stond geschreven. Dat lezers dit een hoopvol en inspirerend boek vinden is heel logisch. Op die manier is het ook geschreven en in het zogenoemde ’tweede’ deel schrijft ze prachtige alinea’s met een echte boodschap. Helaas was ik daar, nu en in dit boek, niet naar op zoek.

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: