Recensie: Hugo Claus – De Metsiers

Hugo Claus - De Metsiers
Hugo Claus – De Metsiers

Helaas is dit voor mij een miskoop geweest 😔 Omdat De Metsiers maar 142 pagina’s heeft heb ik het uitgelezen, maar wel met enige moeite. Blijft jammer zoiets…

De roman boort zich in de beklemmende sfeer rond de Metsiers-clan, veracht en verstoten door de rest van het dorp. Het opgedrongen verblijf van een Amerikaans soldaat, die de begeerlijke dochter Ana voor zich tracht te winnen, veroorzaakt een spiraal van wantrouwen en intriges. Een dramatische confrontatie met de eigen wetten van de familie lijkt onvermijdelijk.

De Metsiers geldt niet alleen als een hoogtepunt uit het oeuvre van Claus, maar zeker ook als een hoogtepunt uit de gehele Nederlandstalige literatuur.

Dit is ook de reden waarom een boek van Hugo Claus vaak op de leeslijsten staat voor leerlingen van de middelbare school. Ik snap het wel, want hij kan zeer zeker schrijven. Mooi taalgebruik en het verhaal is goed uitgewerkt.

Tóch was ik snel en vaak afgeleid. Het verhaal kwam niet bij mij ‘binnen’ en ook zijn schrijfstijl, hoe goed deze ook is, spreekt mij niet aan.

Ik zal dus niet meer zo snel een boek van deze auteur aanschaffen.

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: