Recensie: Jaap Robben – Birk

Jaap Robben - Birk
Jaap Robben – Birk

Een boekenbon in je portemonnee, naar een bijeenkomst gaan waar Jaap Robben aanwezig is én horen dat Birk een geweldig boek is…tja…dan zit er maar één ding op en dat is KOPEN! 

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.

Ik moet eerlijk zeggen dat de cover mij niet aanspreekt. Dat is wel vaker het geval bij mij, als er een dier op de cover staat. Op de één of andere manier spreekt mij dat minder aan. De foto’s aan de binnenzijde van de omslag vind ik daarentegen wel weer heel mooi.

Je kunt je goed inleven in de jongen. De eenzaamheid en spijt, nadat zijn vader in de zee is verdwenen, wordt mooi beschreven. Dora, de moeder, geeft Mikael de schuld van het ongeluk. Dat is moeilijk, want Mikael kampt zelf ook met die schuldgevoelens. Verdrietig om te lezen over de moeder-zoonrelatie die beklemmend en zelfs ongezond is. Gelukkig gaat Mikael zorgen voor een meeuwtje en daar voelt hij zich goed bij, totdat ook dít niet meer mogelijk is….

Knap hoe Jaap Robben een prachtig verhaal neerzet met maar een paar personages. Een echte aanrader! 👌

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: