Recensie: Jaap Robben – Zomervacht

Jaap Robben - Zomervacht
Jaap Robben – Zomervacht

Opnieuw genoten van een roman van Jaap Robben! 👌😍 In mijn verslag over Boekie Night in september schrijf ik dat ik op de dag dat Zomervacht uitkwam ’s middags meteen naar de winkel ben geweest 🛍. Ik noemde dit de ‘gok’ wagen zónder enige recensie te hebben gelezen. Nou…één ding is zeker…dit was een goede ‘gok’. 👍

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Wat deze boeken gemeen met elkaar hebben is het feit dat er op beide covers een dier op staat afgebeeld. Een meeuw bij Birk en ditmaal een wesp. Jammer, want zoals ik een paar keer eerder heb geschreven hou ik niet van dieren op een cover. Ook al zijn deze vaak toepasselijk bij het verhaal. Dat was zowel bij Birk als bij De vlucht van Jesús Carrasco heel duidelijk. Bij Zomervacht heb ik dat gevoel minder.

Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

Inderdaad…en Brian komt voor die verantwoordelijkheid te staan. Hoe jong hij ook is. Heel indrukwekkend vond ik dat. Vooral ook omdat ik hier nooit eerder over gelezen heb.

Jaap Robben heeft met name de gevoelens van Brian goed beschreven. Het leven van Brian is niet makkelijk. Hij komt liefde tekort van zijn familie en probeert dat elders te vinden. De zorg voor Lucien is uiteraard niet makkelijk, maar het ís en blijft zijn broer….

Zomervacht is écht heel mooi en ik kan niet wachten op zijn volgende roman!

Veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: