Recensie: Jane Gardam – Een onberispelijke man (1)

Onderstaand citaat staat op de achterflap en niets is minder waar! 👌

Jane Gardams boeken behoren tot de grote schatten van de Engelse literatuur. Ze schrijft simpelweg schitterend! – Ian McEwan,

Alles aan Edward Feathers is vlekkeloos – zijn garderobe, manieren, zijn naam en faam als topadvocaat, maar zijn onberispelijkheid is bedrieglijk en misleidt vaak ook hemzelf. Na de dood van Betty, zijn geliefde echtgenote, komen met de herinneringen ook de twijfels. Wat in hun huwelijk was genegenheid, wat respect en wat onvoorwaardelijke liefde?

Edward, met bijnaam Old Filth, is een man met een tragische jeugd. Verlies van familie en vrienden, het leven in een pleeggezin en kostschool, ziekte, liefde (en het ontbreken daarvan), hebben hem gemaakt tot wat en wie hij is. Een gentleman met veel onderdrukte gevoelens en geheimen. Spanning bouwt zich op en er komt steeds meer, ook door de bezoekjes aan o.a. familieleden, uit zijn verleden boven water. De laatste ‘reis’ van zijn leven is ook een genot om te lezen.

Het verhaal maakt tijdsprongen. Je leest vanaf de geboorte tot en met zijn leven als 80-jarige man. Door de flashbacks was, voor mij, wel enige concentratie nodig. Neemt niet weg dat Een onberispelijke man een hele goede aankoop is geweest! Op naar deel 2: Een trouwe vrouw.

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: