Recensie: Javier Marías – Denk morgen op het slagveld aan mij

Na Berta Isla en De verliefden gelezen te hebben was ik enorm nieuwsgierig naar zijn laatste roman. Denk morgen op het slagveld aan mij is een recensie-exemplaar van Meulenhoff en daar ben ik altijd dankbaar voor. Helaas ben ik iets minder enthousiast dan dat ik had gehoopt, maar een mooie roman is dit zéér zeker!

De scenarioschrijver Victor Francés is kortgeleden gescheiden en wordt uitgenodigd voor een intiem etentje bij Marta, een getrouwde vrouw wier echtgenoot op zakenreis is. Maar nog voordat ze tot hun geplande liefdesspel over kunnen gaan, wordt Marta plotseling onwel en sterft. Wat moet Victor doen met haar lichaam, wat moet er gebeuren met haar slapende kind en hoe moet haar echtgenoot op de hoogte worden gesteld? In een winters en nachtelijk Madrid, omgeven door mist en noodweer, loopt Victor besluiteloos rond.

Allereerst de cover…wauw! Eerlijk is eerlijk (en daar zijn veel Bookstagrammers het over eens), maar de covers van Meulenhoff zijn in de meeste gevallen prachtig vormgegeven. Dussss…deze hardcover is óók weer een lust voor het oog.

Het verhaal intrigeerde mij en vooral het eerste gedeelte van Victor en Marta samen, sprak mij enorm aan. Dit kwam ook écht binnen. Helaas zwakte dat naar mate het verhaal vorderde een beetje af en dat vond ik jammer.

Javier is een meester in het maken van prachtige lange zinnen en dat is iets waar je van moet houden. Ík hou daarvan, maar het vereist wel de nodige concentratie. Ik vond Berta Isla en De verliefden literair, maar toch prettig en toegankelijk te lezen. Dat vond ik bij deze roman iets minder. Dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan mij en zéker niet aan de auteur, want wat kan hij fantastisch schrijven…wauw!

Ben je op zoek naar échte literatuur en je concentratievermogen is optimaal dan zou ik zéker Denk op het slagveld aan mij een mooi plekje in jouw boekenkast geven!

Heel veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: