Recensie: John Boyne – De jongen op de berg

John Boyne - De jongen op de berg
John Boyne – De jongen op de berg

Dit is het tweede boek wat ik van John Boyne heb gelezen. De jongen op de berg kan niet tippen aan zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama, maar tóch met ‘plezier’ dit boek gelezen. Al is met ‘plezier’ misschien het verkeerde woord voor zo’n heftig verhaal. Laten we het dus maar houden op fijne leesuurtjes.

Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland.

Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Het boek heb ik in september gekocht op de boekenmarkt in Utrecht. Een tweedehandsje, maar ’t zag er goed uit (anders had ik dit uiteraard niet gekocht😉). Je leest De jongen op de berg in een razend tempo uit.

Enerzijds ligt dit aan het toch wel meeslepende verhaal en anderzijds ligt dit aan de schrijfstijl van John Boyne. Héél toegankelijk. Naar mijn inziens af en toe té makkelijk geschreven en dan mis ik het prachtige taalgebruik en de diepgang. Daardoor word ik waarschijnlijk minder in het verhaal gezogen.

Als ik van te voren had geweten dat dit een jeugdboek was, had ik De jongen op de berg niet gekocht. Neemt niet weg dat het verhaal goed in elkaar zit!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: