Recensie: Jonathan Franzen – Vrijheid

“Ooooooo, zo mooi” en “ik hou van de schrijfstijl van Jonathan Franzen”…dat zijn uitspraken van medewerkers van de boekhandel. Het gevolg 👉 op de verlanglijst en niet veel later in de Bookseat!

Een dikke pil die ik met veel plezier heb gelezen. Schitterend!

Na 26 jaar bezint Patty Berglund zich op haar huwelijk. Haar man Walter is niet meer de sympathieke idealist voor wie ze jaren geleden als een blok viel. Terwijl Patty haar frustraties van zich afschrijft in een therapeutisch dagboek, verliest Walter thuis en op zijn werk de controle. Zijn gebrek aan moraal en compassie culmineert zonder de corrigerende hand van zijn vrouw algauw in een vernederend schandaal.

Dit boek heb ik tijdens onze verbouwing gelezen. Niet handig, omdat ik daardoor best lang over Vrijheid heb gedaan. Dat heeft normaal gesproken invloed op mijn enthousiasme over het boek. Heel apart, maar dit keer was dat niet het geval. Ik zeg “apart”, maar kan het beter “veelzeggend” noemen.

Ieder hoofdstuk ging over een ander familielid/onderwerp. Omdat ik las van hoofdstuk naar hoofdstuk, vanwege drukte, kon ik ’t daardoor een paar dagen later makkelijker oppakken. De hoofdstukken waren niet klein, maar enorm boeiend.

De verhaallijnen zijn goed en duidelijk uitgewerkt. Ook verrassend en vaak spannend. Zowel de heftige als de luchtige emoties zijn ook zó ontzettend mooi en knap beschreven…genieten. Om je in de personages in te leven hoef je je best niet te doen. Dat gaat heel makkelijk en snel.

Diepgang, boeiend, meeslepend….wat wil je nog meer?!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

2 gedachten over “Recensie: Jonathan Franzen – Vrijheid”

  1. Voor mij had het boek twee kanten, sommigen stukken erg boeiend, prima dialogen maar niet alles pakte me. Het hele verhaal staat op mijn blog

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: