Recensie: Maarten ’t Hart – De nachtstemmer

Éindelijk een boek van deze bekende auteur gelezen, maar helaas is dit niet goed bevallen. Sterker nog, zoals je ziet heb ik dit boek niet eens uitgelezen. Het feit dat ik dit boek met Kerst heb gekregen maakt het des te vervelender, maar als ik niet met plezier ga lezen is dit een duidelijk teken.

Nu is natuurlijk de vraag waaróm ik het boek niet heb uitgelezen. Dit had een aantal redenen en zal ik zo vertellen, maar eerst wil ik zeggen dat ik de cover van De nachtstemmer prachtig vind. De rust, kleuren en landschap…TOP!

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw krijgt een Groningse orgelstemmer de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers wier liefste bezigheid het is zowel elkaar als mensen van buiten ertussen te nemen. De stemmer maakt kennis met een Braziliaanse weduwe en haar eigenaardige dochter die zich ontpopt als een vaardige helper bij het stemmen. Dankzij de weduwe en haar behulpzame dochter raakt de stemmer echter in grote problemen die uiteindelijk, tamelijk onverwacht, toch nog opgelost lijken te worden.

Eerlijk is eerlijk, er was enige twijfel om dit boek op de lijst te zetten. Ik hoorde dat dit goed was, dus dan ga je ervoor. Eenmaal in het boek begonnen moest ik heel erg wennen aan zijn schrijfstijl. Buiten dat, sprak het verhaal mij ook niet aan. De vele uitleg over de orgels en het stemmen daarvan werd voor mij vervelend en sloeg ik graag over. De interesse hiervoor was er niet. Dit had kunnen komen, maar helaas.

Ik heb inmiddels vernomen dat het geloof in veel boeken van Maarten ’t Hart een grote rol speelt. Ik ben zelf niet gelovig, maar dat hoeft voor mij geen issue te zijn om het boek te lezen.  De trooster van Esther Gerritsen (als voorbeeld) vind ik namelijk prachtig en speelt zich bovendien af in een klooster. Dus tja…

Nóg een ergerpuntje was het gebrekkige taalgebruik van de Portugese vrouw. Dit klopt in het verhaal, maar ik vind het storend om te lezen. Ik geniet juist van mooie taal, woorden en zinnen en dat is dan een groot gemis. Zinnen zoals:

Hoe jij daar komen? Hoelang jij zitten in dat bus? Welke kerk jij stemmen? Jij niet spotten alsjeblieft, en draak steken op mij.

Dus ik zou De nachtstemmer niet aanraden. Een mooi plekje in de kast verdient dit boek wel, want van de cover kun je alleen maar genieten!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

2 gedachten over “Recensie: Maarten ’t Hart – De nachtstemmer”

  1. Mooie recensies hoor! er zit zeker ook wat voor mij bij. Jammer van het boek van Maarten ’t Hart. Ja, geloof komt wel met enige regelmaat terug in zijn boeken. Hij is zelf helemaal van zijn geloof afgekeerd. Schreef ook het boek “Wie God verlaat heeft niets te vrezen” ik vindt zijn boeken vaker wel als niet te lezen. Dit boek had ik geen weet van. Leuk dat in de bovenste balk veel recensies op alfabet staan. Handig voor mij!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: