Recensie: Marianne Fredriksson – Anna, Hanna en Johanna

Marianne Fredriksson - Anna, Hanna en Johanna
Marianne Fredriksson – Anna, Hanna en Johanna

Deze Colibri heb ik gekocht voor € 5,00. Leuk koopje dacht ik zo! Mocht het verhaal je niet aanspreken is dat minder erg dan dat je er bijvoorbeeld € 20,00 voor hebt betaald. Het geluk wilde dat dit zéker geen tegenvaller is geweest. In tegendeel zelfs 👍.

Johanna is dement en ligt op sterven. Haar dochter Anna bezoekt haar en begint zich af te vragen wie haar grootmoeder Hanna was. Omdat Johanna niet meer in staat is antwoord te geven op haar vragen, gaat Anna zelf op zoek. Ze reist door het leven van drie generaties vrouwen die onder zeer verschillende omstandigheden hun positie moeten bevechten. Toch stuiten ze in essentie op dezelfde problemen in hun streven naar zelfstandigheid.

In het boek wordt Hanna beschreven, Johanna beschrijft zichzelf en Anna combineert het geheel.

Het boek begint met Anna en vond ik op een of andere manier minder fijn om te lezen. Beetje verwarrend zelfs. Jammer vind ik dat. Het liefst word ik vanaf het begin in het verhaal gezogen. Heb tóch doorgezet, want het tweede gedeelte zou over Hanna gaan en daar was ik benieuwd naar. Zowel de levens van Hanna als van Johanna waren prachtig om over te lezen.

Voor mij is het feit dat er veel namen voorbij komen een klein minpuntje. Ik wil ’t tenslotte nog wel kunnen bijbenen allemaal 😉. Het is ook een boek waar je je aandacht moet bijhouden. Buiten dat, is Anna, Hanna en Johanna een heel mooi boek en zéker de moeite waard om te lezen!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: