Recensie: Marijke Schermer – Liefde, als dat het is

‘Snel verder lezen en hopelijk word ik niet gestoord door telefoon of iets dergelijks’. Dát dacht ik, toen ik eenmaal aan Liefde, als dat het is was begonnen. Dit is namelijk een verhaal waar ik niet van los kon komen en dat zegt altijd al genoeg. Het is daarom ook meer dan terecht dat deze hele mooie roman op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs stond. 👌🏼

Sev en David ontmoeten elkaar in bed. Geen relatie, spreken ze af. Zij was er nooit erg goed in en hij is na een gelukkig huwelijk van twintig jaar verlaten en heeft geen idee meer wie hij is. Behalve hen volgen we Terri, Davids vertrokken echtgenote, hun kinderen en Terri’s nieuwe vriend. Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het gebeitelde verband. Schermer grijpt de lezer bij zijn oor en sleurt hem het verhaal door, dicht op de huid van haar personages.
‘Liefde, als dat het is’ gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp.

Ik gil dit keer niet over de cover, maar dat terzijde. De inhoud maakt veel goed en daar gaat het uiteindelijk om.

Er zijn veel boeken over de liefde geschreven. Ik vind het erg belangrijk om de liefde te ‘voelen’. Op welke manier de liefde zich ook uit. Dit ligt uiteraard aan de manier van schrijven en het taalgebruik.
In Liefde, als dat het is is deze missie geslaagd, want Marijke kan geweldig schrijven! Korte zinnen, korte hoofdstukken en heel toegankelijk. Wegleggen vond ik geen optie.

Dit boek heeft diepgang, is boeiend en meeslepend. Ook al is het geen dikke pil, neem er rustig je tijd voor. Liefde, als dat het is verdient dit dubbel en dwars!

Een échte aanrader, dus veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: