Recensie: Merijn de Boer – De saamhorigheidsgroep

Wat had ik veel twijfels om dit boek aan te schaffen zeg…pffff. Deze roman stond op de Shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 en dat is uiteraard niet voor niks. Gelukkig ben ik overstag gegaan, want dit is een échte aanrader!

Wat als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? Topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze noemden zichzelf de Saamhorigheidsgroep, waren lid van de PPR of de PSP en doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste hij ertussen. Toch deed Bernhard alsof de idealen van de Saamhorigheidsgroep ook de zijne waren.
In De Saamhorigheidsgroep schrijft Merijn de Boer afwisselend satirisch en meeslepend over een groepje mensen dat de wereld wil verbeteren en over één man die het allemaal niets kan schelen maar voor het eerst in zijn leven verliefd wordt, in een roman die zich afspeelt in New York, Haarlem en Jeruzalem.

De cover vind ik niet mooi, maar daar zal ik verder niet over uitweiden.

Waarom had ik twijfels? Toen ik de samenvatting las, sprak mij vooral het thema niet aan. Of ik de roman zou aanschaffen hing dus af van Instagram en uiteraard van Marlies (mijn persoonlijke adviseuse bij de boekhandel ☺️).
Ik lees namelijk niet veel recensies alvorens ik een boek ga lezen, omdat ik vind dat er vaak teveel wordt prijsgegeven. Wél lees ik korte reacties op Instagram, maar deze waren heel verschillend.

Het feit dat het idealisten zijn en ik niet (altijd) op dezelfde manier denk of handel, kon ik het toch tijdens het lezen loslaten en vond het niet storend. Het liefdesverhaal daarentegen wílde ik niet loslaten, want daar heb ik enorm van genoten. De personages kwamen écht tot leven. Je leert ze kennen en denkt/voelt met hen mee.

Ik vond De saamhorigheidsgroep een hele fijne en mooie roman. Ga op je lievelings-leesplek zitten en geniet van iedere pagina. (Tip: een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie!)

Alvast veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: