Recensie: Moshin Hamid – Exit West

En dan vraagt iemand of dit een aanrader is. Dat antwoord is dit keer niet simpel ja of nee, want ik heb dubbele gevoelens bij dit boek. Niet ieder boek is schitterend of een pareltje te noemen. Dat kan en hoeft ook niet. Gewoon ‘mooi’ kan ook worden gezegd en ik denk dat Exit West daar het dichtste bij in de buurt komt.

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saïd en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld.

Exit west is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.

Ik kwam niet meteen in het verhaal. Op een gegeven moment begreep ik zijn schrijfstijl en genoot ik hiervan. Het liefdesverhaal vond ik heel mooi, maar niet verrassend. Hoeft natuurlijk ook niet, maar is een weetje voor de lezers die dat wél belangrijk vinden. Ik zette met plezier de roman in mijn Bookseat en dat is altijd een goed teken. Totdat…

De schrijver wisselt af tussen het verhaal en situaties/gebeurtenissen in andere landen. Geen lange stukken, maar voor mij al té lang en spraken mij niet aan. Voor mij stond dit te ver van het verhaal af en vond het geen toegevoegde waarde hebben.

In het begin was dat ook al (daarom moest ik wennen), maar kon ik daar beter overheen ‘stappen’. Naar mate ik verder las ging ik mij hieraan irriteren. Ik wilde graag door met het verhaal, dus ik sloeg deze stukjes over. Er was geen twijfel of ik het boek zou uitlezen, want het bleef mij tóch boeien.

Dussss….zoals je leest ben ik zowel positief als negatief en kan het boek dus niet af- of aanraden.

Mocht je Exit West gaan lezen dan wens ik jou heel veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: