Recensie: Murat Isik – Mijn moeders strijd

Naast het jaarlijkse Boekenweekgeschenk (2019: Jas van belofte door Jan Siebelink) verschijnt er ieder jaar ook nog een speciaal geschreven essay van een andere auteur. Dit jaar (2019) geschreven door Murat Isik. Het thema was ‘De moeder de vrouw’ en zijn essay ‘Mijn moeders strijd’ sluit daar heel mooi bij aan. Omdat Murat één van mijn lievelingsauteurs is, was ik natuurlijk enorm blij toen ik hoorde dat juist híj het essay zou schrijven. Net als Verloren grond en Wees onzichtbaar is ook Mijn moeders strijd weer prachtig! 👌

Mocht je dit essay nog niet hebben gelezen dan raad ik je écht aan om dit te gaan doen. Door onderstaande volledige samenvatting zou het jammer zijn als ik hier nog verder op in ga (zoals meestal het geval is 😉). Laat jezelf verrassen, lees dit essay in één keer uit en neem de tijd om er even over na te denken.

Opnieuw bijzonder mooi geschreven! Ik kan niet wachten op zijn volgende roman. 😍

Veel leesplezier!

In Mijn moeders strijd beschrijft Murat Isik de onvermoede emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, die geboren wordt in een conservatief dorp in OostTurkije en opgroeit in de kuststad Izmir. Ze verzet zich tegen haar achtergestelde positie als vrouw en probeert de regie over haar leven in eigen hand te nemen. Hoe moeilijk dat is, blijkt wanneer haar broer haar eerst zonder overleg tewerkstelt als huishoudelijke hulp en haar daarna tegen haar wil probeert uit te huwelijken. Aynur komt in opstand en trouwt een man met wie ze wél een toekomst voor zich ziet, maar het wordt een moeizaam huwelijk.

Begin jaren tachtig komt ze met haar gezin terecht in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen de verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen in haar omgeving onder – scheidt. Waarom deed ze dat en welke obstakels moest ze daarbij overwinnen?

Het schrijven van het Boekenweekessay loopt voor Isik uit op een onverwacht zelfonderzoek wanneer hij zijn relatie met zijn moeder kritisch bevraagt, en leidt zo tot verrassende inzichten.

Lieve groetjes, Moontje

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: