Recensie: Murat Isik – Wees onzichtbaar

Murat Isik - Wees onzichtbaar
Murat Isik – Wees onzichtbaar

Een juweeltje! 👌

En dan ga je dit boek eerder kopen dan verwacht, omdat Murat Isik in Oss komt. 

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Dit boek is gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd.

Metin heeft een ongelukkige jeugd en is heel eenzaam. Daar komt bij dat hij zich niet veilig voelt. Zowel thuis als op school niet.  Je leest veel over de familie, maar vooral ook over zijn schooltijd en het pesten. Hoe moeilijk dit was en het verdriet wat dat met zich meebracht.

Murat weet op een vloeiende manier dit mooie en meeslepende verhaal neer te zetten. Wees onzichtbaar blijft, ondanks de dikte van het boek, interessant en tot het einde toe boeiend. Een mooi familieverhaal en alle personages, inclusief (onverwachte) vriendschappen, worden mooi en uitvoerig beschreven. Daardoor kun je je goed inleven in de situatie van Metin.

Dit boek heeft écht indruk op mij gemaakt en daardoor kon ik ook niet meteen aan een nieuw boek beginnen. Dus als je op zoek bent naar een verhaal om niet te vergeten, prachtig geschreven met veel diepgang….ga naar de winkel en koop Wees onzichtbaar!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: