Recensie: Nancy Olthoff – De achtbaantester

Een tip van een andere Bookstagrammer krijgen is altijd leuk. Vervolgens is ’t afwachten of dat je net zo enthousiast bent als de ander over het boek, want smaken verschillen natuurlijk. Gelukkig was dit nu het geval. Ik vond het verhaal ontzettend mooi en heb er dubbel en dwars van genoten.

Herman van Dusselen is ‘een beetje anders’. Althans, dat zeggen de mensen om hem heen. Herman speelt met knikkers, maakt het huis grondig schoon en houdt zich vast aan wat hij kent. Pijnlijke herinneringen aan vroeger duwt hij weg.
Dat verandert als hij in een pretpark Jeanette ontmoet. De liefde voor de flamboyante suikerspinnenverkoopster drijft hem uit zijn comfortzone en legt oude wonden bloot. Voor het eerst wordt Herman uitgedaagd de wereld buiten zijn vertrouwde knikkerkamer te ontdekken. Waagt Herman zich aan het leven, of blijft hij zich krampachtig vasthouden aan het verleden?
De hartverwarmende en ontroerende roman De achtbaantester is een tragikomisch verhaal over rouwverwerking, anders zijn en loslaten.

Op basis van de cover en titel zou ik dit boek niet hebben gekocht. De samenvatting maakt wél weer nieuwsgierig. Nu dat ik De achtbaantester heb gelezen, begrijp ik de titel en is deze net als de vormgeving goed gekozen. Ik ben blij dat dit bijzondere debuut een plekje in mijn kast heeft.

Dit was het eerste boek wat ik op vakantie las en ó wat was het fijn dat ik deze mee had genomen. Ik zat meteen in het verhaal en de aandacht voor mijn man was ver te zoeken. Ik kon haast niet stoppen.

Het is geen zware literatuur, maar De achtbaantester mag niet enkel gezien worden als zomer- en/of vakantieboek. De schrijfstijl is inderdaad heel toegankelijk, maar prettig en goed. Ik vond het ook steeds spannender worden. Hoe loopt ’t af mét en tussen…

Ondanks dat ik in een nieuw boek was begonnen, bleef Herman nog steeds een beetje bij me. Je sluit Herman in je hart. Nancy heeft het feit dat hij gezien wordt als ‘een beetje anders’ duidelijk beschreven. Het verhaal is meeslepend, droevig, humoristisch, maar ook op een bepaalde manier leerzaam.

Zoals je leest is dit een aanrader en ik verheug me nu al op haar volgende werk!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: