Recensie: Nino Haratischwili – De kat en de generaal

Deze recensie gaat lastig worden en ik zal je uitleggen waarom. Haar vorige roman Het achtste leven was mijn topper van 2019 en Moontje bestond 2 jaar , dus daarom ben ik overstag gegaan en heb deze roman tóch gekocht in plaats van gewacht op de midprice.

Ook had ik me voorgenomen om niet te vergelijken, maar tja…dat valt niet mee. Vooral als je zulke hoge verwachtingen hebt en medelezers tóch vaak vragen of deze net zo mooi is.

Tsjetsjenië, 1995: Noera is zeventien wanneer er een Russische legereenheid in haar dorp neerstrijkt. Het uitbreken van de Eerste Tsjetsjeense Oorlog verbrijzelt haar droom van vrijheid.
Berlijn, 2016: een Russische oligarch, die “de generaal’ wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada naar Duitsland verhuisd. Zij is zijn oogappel, maar ze heeft vragen over zijn rol in de Tsjetsjeense Oorlog. Hij beseft dat zijn verleden hem zal blijven achter- volgen en dat het tijd is voor de afrekening. Maar daar heeft hij wel “de kat’ voor nodig, een eigenzinnige actrice die sprekend op Noera lijkt.

Ik ben weg van de cover en deze past perfect naast Het achtste leven. Een prachtige set in mijn kast en ik hoop dat haar volgende roman er even mooi bij past, want kopen zal ik deze zeer zeker!

Je vraagt je natuurlijk af waarom ik zo zeker ben dat ik haar volgende roman ook wil lezen, terwijl ik mijn recensie niet heel enthousiast begin. Dat heeft verschillende redenen. Allereerst komt dat omdat het verhaal niet écht bij mij binnen kwam.
Ten tweede de namen…poeh, poeh…wat waren dat er veel. Uiteindelijk werden de lijnen duidelijk, maar ik zou daarom ook eenieder adviseren om te gaan schrijven in het begin. Voor mij was dat althans hard nodig. Ik vond het net iets teveel van het goede. Het is dat ik hou van haar schrijfstijl en prachtige zinnen wat er voor zorgt dat ik het boek uit wil lezen, want ik weet anders niet of ik dat gedaan zou hebben.

Ik moet wel eerlijk zijn. En dan praat ik over het feit dat ik lang over dit boek heb gedaan vanwege ziekte. Dit vind ik altijd invloed hebben op mijn mening over een boek. Je raakt uit het verhaal en komt er dan weer moeilijker in. Ik word dan minder goed in het verhaal gezogen en onthoud daardoor minder. Daarom is het wel lastig om hier een goede en rechtvaardige recensie over te schrijven.

Als je twijfelt of je dit boek gaat kopen, dan is mijn advies om eerst andere (eerlijkere en objectievere) recensies te lezen en te wachten op de midprice.

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: