Recensie: Nino Haratischwili – Het achtste leven (voor Brilka)

Deze roman heb ik gekocht op de eerste verjaardag van Moontje en wat moet je allemaal zeggen en vertellen om iemand te overtuigen dit boek te gaan lezen…? 💁 Het is duidelijk dat ik vind dat je snel naar de winkel moet gaan en dit boek moet gaan lezen! Tja, ik gebruik gewoon het woord moet 2x, omdat dit min of meer ook een verplichting is 😂

Een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.
Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw.

En dan staat er op de achterflap “…en die van ‘rode’ twintigste eeuw”. Een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.

Ik weet weinig van deze gebeurtenissen, omdat simpelweg daar mijn interesse niet naar uitgaat. Dan volgt uiteraard de keuze of je deze roman gaat lezen of niet. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan en even een half uurtje aan Wikipedia heb besteed. Niet noodzakelijk bij dit boek, maar leest wel fijner als je er nét iets meer van weet. Voor mij althans.

De reviews zijn ontzettend goed en dat kan ook niet anders. Net als de andere lezers van Het achtste leven kan ik ook niet anders dan 5 sterren geven. Ik was een beetje bang voor té veel geschiedenisbeschrijvingen (niet mijn ding), maar gelukkig is dat niet het geval. De geschiedenis is ondergeschikt aan het verhaal.

Zo’n dik boek (1269 pagina’s) heb ik nooit eerder gelezen, dus ik was benieuwd hoe mij dat ging bevallen. Ik heb er 3 weken over gedaan en gelezen van ‘boek’ naar ‘boek’. Ieder ‘boek’ is een hoofdstuk die elk de naam van een familielid heeft. Zes generaties, dus veel namen komen langs. Gelukkig heeft de auteur aan de mensen gedacht die niet altijd alles goed kunnen onthouden 😉 en is er achterin het boek een stamboom. Ideaal!

Ondanks de vlotte schrijfstijl heeft Nino een prachtig en meeslepend verhaal geschreven. Ook nog ’s veel diepgang…TOP! Ik wilde, maar kon haast Het achtste leven niet wegleggen. Meesterwerk!

Veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: