Recensie: Philippe Claudel – Het kleine meisje van meneer Linh

Allereerst wil ik even zeggen dat ik de samenvatting van dit boek onderaan heb geplaatst. Deze is enorm lang en geeft veel prijs zie ik net. Dit maakt het verhaal minder verrassend. Gelukkig heb ik volledig vertrouwd op de boekhandel en wist alleen dat het prachtig zou zijn.

Dat was voor mij voldoende om de roman te kopen en ben ‘gewoon’ begonnen met lezen. Ik wil je dus ook aanraden om enkel deze en eventuele andere recensies te lezen en NIET de samenvatting. Vertrouw maar gewoon op mij als ik zeg dat dit een échte must-have is!

In mijn recensie van Grijze zielen staat onderaan dat ik niet wist of ik nóg een keer een roman van Philippe Claudel zou gaan lezen. Nou, zoals je nu leest heb ik dat tóch gedaan.

Het kleine meisje van meneer Linh heeft maar 141 pagina’s en heb ik op een regenachtige zondagmorgen in één ruk uitgelezen. Dit kan ik ook iedere lezer aanraden. Vanaf pagina 1 ‘werd’ ik meneer Linh. Wat hij doorstond, meemaakte en voelde heeft de auteur zó ontzettend knap ge- en beschreven. Ongelooflijk! Het verhaal is zó puur en intens. En dat einde…oeps…toen moest ik wel even traantje wegpinken hoor.

In tegenstelling tot de uitgebreide samenvatting is Philippe in het verhaal niet heel volledig. Dat maakt je nieuwsgierig. Niet teveel informatie weggeven…héérlijk lezen vind ik dat. Nu ben ik er zéker van dat er een nieuwe Claudel gaat volgen.

En geloof me als ik zeg dat een roker bij het dichtslaan van het boek zin heeft in een sigaretje. (nu maak ik jou zéker nieuwsgierig…hihi)

Veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

De samenvatting (let op: heel veel spoilers)

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. De toewijding waarmee hij zich over het kleine meisje ontfermt maakt hem tot mikpunt van de spot van zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Meneer Bark praat vooral over zijn vrouw die kort daarvoor is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. Ze blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park treffen.
Tot op een dag meneer Linh en zijn kleindochter plotseling worden overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe moet hij nu zijn vriend terugvinden? Met gevaar voor eigen leven onderneemt hij een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping.
Het kleine meisje van meneer Linh is een schitterend geschreven roman, die geen lezer onberoerd zal laten. Met zijn meesterlijke sfeerbeschrijvingen, prachtige beelden en treffende taalgebruik raakt hij de kern van het menselijk bestaan: de fundamentele behoefte aan het contact met andere mensen.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: