Recensie: Robbert Welagen – Raam, sleutel

Mijn eerste roman van Robbert, maar zéker niet zijn laatste die een plekje in mijn kast heeft gekregen…FANTASTISCH! Zoals de VPRO Gids schreef: “Dringend advies: lees die man“. Ik kan niets anders doen dan mij daar bij aansluiten.

Uit hoeveel levens bestaat een mensenleven? Het leven van schrijfster Karlijn komt plotseling tot stilstand wanneer ze op één dag Hanna ontmoet, een vrouw voor wie ze direct gevoelens krijgt, maar ook haar vriend verliest bij een ongeluk. Wie vind je terug als je de dag erna wakker wordt, jezelf of een ander?
Karlijns omgeving verwacht dat ze rouwt, maar dat lukt haar niet. Haar uitgever hoopt dat ze haar verhaal vertelt, maar ze zwijgt. Wanneer ze Hanna steeds meer gaat zien als een medeplichtige, wordt het tijd om hun verhaal te herschrijven.

Zowel de titel die maar, heel bijzonder, uit twee woorden bestaat als de cover maakte mij nieuwsgierig. Al had ik deze tip niet gekregen, dan had ik nog steeds met Raam, sleutel aan de kassa gestaan.

Je leest de eerste zin op pagina 5 en op pagina 208 lees je zijn laatste geschreven woorden en in die tussentijd wil je alleen maar lezen en genieten. Het boeide mij enorm en ik kon deze roman ook zéér moeilijk wegleggen.

Een boek over verliefdheid/relaties kan verschillende kanten op. (Eventuele) seksscènes kunnen vulgair en grof onder woorden worden gebracht en dat vind ik verschrikkelijk. De vrouwenliefde tussen Karlijn en Hanna is juist heel intiem beschreven en daar hou ik van.

Hoe hoor je te rouwen? Is daar een manier voor? Regels? Helaas zijn er verwachtingen en oordelen hierover, maar niet iedereen reageert hetzelfde. Dit was zelfs een levensles voor mij en in Raam, sleutel schrijft deze auteur heel goed hierover. Dit geldt ook voor de liefde. Hoe snel kan, maar vooral ook mag je verliefd worden? Zijn dáár ook regels voor? Robbert heeft een prachtig verhaal neergezet met veel diepgang, levenslessen en bijzonder mooi taalgebruik.

Een échte aanrader, dus alvast heel veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: