Recensie: Sándor Márai – Gloed

Sándor Márai - Gloed
Sándor Márai – Gloed

Het juiste woord voor dit boek is 👉 SCHITTEREND! 156 pagina’s voor € 18,99, maar geloof me…Gloed is iedere euro waard. Hier had ik écht niet over hoeven na te denken. Dit boek hoort gewoon in mijn (en jouw) boekenkast te staan! 💚

Een oude generaal krijgt op een dag een brief waarin een vriend van lang geleden, Konrád, zijn komst aankondigt. Dat is voor Henrik, de generaal, een schok. Van jongsaf waren zij onafscheidelijk, ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst. Tot Konrád plotseling verdween, niet lang na Henriks huwelijk met de mooie Krisztina. Het bezoek van Konrád – na 41 jaar – brengt een stroom van prachtige en pijnlijke herinneringen bij de generaal op gang.

Henrik en Konrád delen een geheim met een bijzondere kracht, ‘een kracht die het weefsel van het leven verschroeit als een kwaadaardige straling, maar aan het leven tegelijk een spanning, een verhoogde temperatuur geeft’.
Eén avond, één nacht duurt de ontmoeting van de twee oude mannen. Hun laatste gesprek is een duel zonder wapens, en veel wreder. Met mededogenloze openhartigheid praten zij over passie en vriendschap, over waarheid en leugen. Wat is er 41 jaar geleden gebeurd? En was het verhaal van Konrád onvermijdelijk?

In eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik hiervan moest verwachten, maar opnieuw geluisterd naar het advies van boekhandel Derijks en daar ben ik enorm blij om. Een meeslepend verhaal met ook een bepaalde spanning waardoor dit enorm blijft boeien. Je kunt dit boek moeilijk wegleggen.

Er gebeurt, op diverse vlakken, ontzettend veel in die ene nacht. Een diepgaand gesprek waarbij de gevoelens van beide mannen aan bod komen. Deze worden dan ook prachtig be- en geschreven. Wat een TOP-auteur. Ongelooflijk. 👌

Gloed is een herlezer! (zegt genoeg zou ik zeggen, want dat schrijf ik zelden)

Veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: