Recensie: Saskia Goldschmidt – De hormoonfabriek

Hè hè, eindelijk was ’t dan tijd voor De hormoonfabriek. Saskia Goldschmidt…een geweldige schrijfster! Die conclusie had ik al getroffen na het lezen van De voddenkoningin, waar werd na het lezen van dit boek nog ’s bevestigd.  Wat een fantastisch boek👌.

De succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw, Motke voor vrienden, realiseert zich op zijn oude dag dat het hem niet gelukt is fatsoenlijk te leven.
In de jaren twintig van de vorige eeuw stonden hij en zijn tweelingbroer Aron aan het begin van een adembenemend project. Samen met de beroemde farmacoloog Rafaël Levine richtten ze een bedrijf op waarin het slachtafval van Motkes vleesfabriek gebruikt werd voor het ontwikkelen van hormoonpreparaten.
De omstandigheden aan het begin van de onderneming zijn niet gunstig. Hevige armoede, criminaliteit en het opkomende antisemitisme vormen in de katholieke provinciestad een giftig mengsel. Maar Motke de Paauw zet door, geen prijs lijkt te hoog. Als ten slotte na de Tweede Wereldoorlog de balans wordt opgemaakt, blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd is gekomen
Een fascinerende roman geïnspireerd op de bedrijfsgeschiedenis van Organon in Oss.

Allereerst wil ik even zeggen dat ik in Oss woon, dus dat maakt dat je helemaal nieuwsgierig wordt naar deze roman. Wil niet zeggen dat als je niet uit Oss komt dit minder interessant is. Het boek geeft een goed beeld van de arbeidsomstandigheden in de jaren twintig, je kunt je goed inleven in de personages en het verhaal is meeslepend en boeiend.

De hormoonfabriek is niet weg te leggen en simpelweg een must-have!

Veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: