Recensie: Simone van der Vlugt – Schilderslief

Thrillers…dat zijn de enige boeken die ik (in het verleden) heb gelezen van deze auteur. Ik was dus zeer nieuwsgierig naar deze roman van haar. Het is tenslotte een heel ander genre en dat kan zowel positief als negatief uitpakken. Nou, één ding is zeker: Schilderslief is goed uitgepakt, want ik heb deze mooie roman in één dag uitgelezen. Zegt genoeg dacht ik zo!

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Rembrandt is een beroemde schilder en dat is alles wat ik van hem wist. Nu is daar verandering in gekomen en ik vond het heel leuk én interessant om over zijn (liefdes) leven te lezen. Het is ook op zo’n manier geschreven dat het lijkt alsof je Rembrandt echt als persoon hebt leren kennen. 👌

De opbouw is fantastisch en het leest ook heel toegankelijk. Schilderslief bleef boeien van begin tot einde.

Een prachtige roman die ik enkel en alleen kan aanraden. Dus stel de huishoudelijke karweitjes maar een dagje uit en begin te lezen!

 

Lieve groetjes, Moontje

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: