Recensie: Sun-mi Hwang – Het huis met de kersenbloesem

Eerlijk is eerlijk, maar de meeste boeken die ik koop zijn tips van de boekhandel. Maarrrr…ditmaal niet. Ik was z贸 weg van de cover dat het boek alleen op je lijstje hebben staan niet meer leuk is. Dan moet je er gewoon een keer mee naar de kassa, toch?! Maar goed dat ik dat heb gedaan, want niet enkel de cover is heel mooi. Dit geldt namelijk ook voor het verhaal. 馃槏 Ik heb Het huis met de kersenbloesem in twee keer uitgelezen, dus nu is het aan mij om de boekhandel te tippen. 馃憤馃徏

Het huis met de kersenbloesem van Sun-mi Hwang vertelt het verhaal van Dae-su Kang. Nadat zijn vader verongelukt is, groeit hij op als wees. Tegen het einde van zijn leven keert hij terug naar zijn geboortestad als eigenaar van een succesvol bedrijf. Alles is veranderd, maar het inmiddels vervallen huis van zijn jeugd staat er nog. Hij had de grond ooit gekocht en een groot hek om het perceel heen gezet. Maar niemand trekt zich daar iets van aan: de plek wordt door verschillende bewoners gebruikt om te spelen, kippen te houden en groenten te verbouwen. Kang leert ondanks zijn hoge leeftijd een wijze les. Want wat heb je aan bezit als je er nooit van geniet?

Ik moest even in het verhaal komen, maar toen ik er eenmaal inzat had ik heerlijke leesuurtjes. Sun-mi wist mij in het verhaal mee te krijgen en mijn nieuwsgierigheid iedere keer opnieuw weer op te wekken. Hierdoor wilde ik niet stoppen met lezen.

Het huis met de kersenbloesem is toegankelijk geschreven waardoor het fijn ‘weg las’. Zoals je ziet op de foto heeft ieder (kort) hoofdstuk een aparte illustratie. Heel eenvoudig, maar t贸ch veelzeggend.

Dae-Su Kang, bijna in het hele verhaal genoemd als Kang, komt in het begin over als een sombere en nukkige man. Langzaam komen hier veranderingen in, zowel als persoon als in zijn omgeving, en dat is mooi om te lezen.

Het huis waar hij woont is een belangrijke plek voor de hele buurt en dat is iets waar Kang aan moet wennen en mee om moet zien te gaan. Dat is niet makkelijk en ik聽kon me ook zo goed voorstellen hoe hij zich moest voelen…

Uiteindelijk heeft Het huis met de kersenbloesem, net als de schommel op de cover, m茅茅r betekenis dan je in eerste instantie denkt en verwacht. En dat geldt ook voor het einde…TOP!

Een 茅chte aanrader, dus heel veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: