Recensie: Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker

Hoe mooie liefde tóch ingewikkeld kan zijn…

Zwemmen in het donker is FANTASTISCH!!!! De cover maakte mij zeer nieuwsgierig en toen ik ook nog eens zoveel positieve reacties hoorde was het duidelijk…deze roman moest ik in huis hebben. Ook al is mijn boekenkast vol, deze blijft in het zicht!

Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.

Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.

Ik had nog nooit een boek over mannenliefde gelezen. Dit is niet met opzet geweest, maar er simpelweg niet van gekomen. Het was voor mij dus nieuw terrein en dat maakt een boek altijd extra bijzonder.

Het verhaal boeide mij enorm en ik kon mij heel goed inleven in de onzekere Ludwik. De belangrijkheid van jezelf zijn en blijven is een thema wat heel duidelijk naar voren komt in deze roman.

Zwemmen in het donker heb ik in twee dagen uitgelezen, want ik kon er gewoon niet mee stoppen. Echt een boek dat je eigenlijk niet wilt dat het uit is. En dan is het eind er…poeh poeh. Zo prachtig bedacht en geschreven, maar ó wat was ik even van het padje. Het is inmiddels wel duidelijk dat ik dit boek als een aanrader kan bestempelen!

Fragment uit Zwemmen in het donker:

Mijn lichaam voelde gewichtloos. Ik dacht nergens aan, helemaal nergens, mijn hoofd was zo licht dat het leek te zweven. Ik zag dat jij vlak bij me zat en het enige wat ik voelde was liefde.

Alvast heel veel leesplezier!

 

Lieve groetjes, Moontje

2 gedachten over “Recensie: Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: