Recensie: Ulrich Alexander Boschwitz – De reiziger

Ulrich Alexander Boschwitz - De reiziger
Ulrich Alexander Boschwitz – De reiziger

De reiziger is aangeraden door het DWDD Boekenpanel en dat is niet meer dan terecht. Een boek wat je niet wil en kán wegleggen. Een échte must-read noemen we dit! 👍

Een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen – van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.

Vanaf de eerste bladzijde werd ik al in het verhaal gezogen. Ik vond het een heel aangrijpend verhaal. Hoe verdrietig dit verhaal ook is, ik kreeg écht bewondering voor de positieve instelling van Otto. En al helemaal omdat hij zo eenzaam en angstig is.  De reiziger is toegankelijk geschreven en leest als een trein (leuke woordspeling vond ik dit…hihi).

Het boek heeft 224 pagina’s en dat was precies goed. Als het boek dikker zou zijn en Otto bleef reizen met de trein dan zou je op een gegeven moment kunnen afhaken. Nu was dit niet het geval en heb ik genoten van dit indrukwekkende verhaal.

 

Lieve groetjes, Moontje

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: